TheCommon LandProject
Μαθητές και μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνδημιουργούν μια ψηφιακή χώρα μέσα από δημιουργικά εργαστήρια σύγχρονης τέχνης
To TheCommonLandProject είναι μια εκπαιδευτική δράση καλλιτεχνικού και τεχνολογικού εγγραμματισμού, προώθησης της διαμεσικής και διατομεακής καλλιτεχνικής δημιουργίας στο διαδικτυακό και ψηφιακό περιβάλλον. Μαζί με καλλιτέχνες σύγχρονης τέχνης, με όχημα τον ήχο, την αφήγηση, το video και τις πλαστικές τέχνες, μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αθήνας συνδιαμόρφωσαν ένα πολυμεσικό έργο τέχνης, την CommonLand, μια αόρατη χώρα που υπάρχει μέσα μας και ανάμεσά μας.
Το πρόγραμμα οργανώθηκε από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία IST, με την αιγίδα και χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΗΧΟΥ - SOUND COLLAGE
Εισηγήτριες: Δήμητρα Κουστερίδου,
Ντάνα Παπαχρήστου
Οι μαθητές και οι μαθήτριες ηχογράφησαν και έφτιαξαν εκ του μηδενός τα στοιχεία που απαρτίζουν το ηχοτοπίο της “CommonLand”. Παράλληλα, πειραματίστηκαν με ευρεθένεντες ήχους μέσα από πλατφόρμες διαμοιρασμού ήχων creative commons, και συνέθεσαν ηχητικά περιβάλλοντα και πειραματικά έργα. Στο εργαστήριο αυτό εξοικειώθηκαν με την ενεργητική ακρόαση, την έννοια του ηχοτοπίου, τη σύνθεση και την ηχητική τέχνη, δίνοντας έμφαση στην ακοή, αλλά και στην υλικότητα του ήχου μέσα από την απτικότητα, τη δόνηση και την οπτικότητα του ήχου (κυματομορφές, φασματογράφοι, αντιστοίχιση χρώματος και ηχοχρώματος). Τέλος, εξοικειώθηκαν με λογισμικά ηχογράφησης και επεξεργασίας ήχου, με έμφαση σε ελεύθερα (reaper.fm) ή opensource λογισμικά (audacityteam.org).
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Εισηγητές : Άννα Στρούλια, Ηλίας Τσόλης
Οι μαθητές και οι μαθήτριες δημιούργησαν τις εικόνες και το περιβάλλον, τους ανθρώπους, τα στοιχεία και τα αντικείμενα της CommonLand. Σε αυτό το εργαστήριο ο φανταστικός κόσμος δημιουργήθηκε εκ του μηδενός, αλλά και μέσα από την ενεργητική παρατήρηση του άμεσου περιβάλλοντός και τη μεταστροφή υφιστάμενων αντικειμένων σε φανταστικά. Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρατήρησαν, πειραματίστηκαν με διαφορετικά υλικά και μέσα, τράβηξαν φωτογραφίες και βίντεο, δημιούργησαν γλυπτά, κράτησαν σημειώσεις και εξοικειώθηκαν με μεικτές τεχνικές, πρακτικές και μεθόδους της σύγχρονης τέχνης.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ PODCAST
Εισηγητές: Καλλιόπη Τακάκη, Γιώργος Σαμαντάς
Οι μαθητές και οι μαθήτριες διερεύνησαν τον ήχο με φαντασία και δημιουργικότητα, οργανώνοντας ένα σύντομο podcast το οποίο αποτελείται από θέματα και έργα που τα αφορούν. Εξοικειώθηκαν με τον ραδιοφωνικό λόγο, τη διαδικασία δημιουργίας μιας σκαλέτας εκπομπής, αλλά και με τρόπους και μεθόδους να μοιραστούν τις σκέψεις τους με ηχητικούς όρους. Ο ήχος αποτέλεσε σημαντικό στοιχείο του εργαστηρίου: τα παιδιά φαντάστηκαν ιστορίες, εξέφρασαν απόψεις, μοιράστηκαν συζητήσεις. Μέσα από το παιχνίδι και τη διάδραση, τα παιδιά εκπαιδεύοτηκαν στις διαστάσεις της ακρόασης, ενώ παράλληλα διδάχτηκαν τεχνικές και μυστικά της τέχνης του ραδιοφώνου. Τέλος, εκπαιδεύτηκαν στον ραδιοφωνικό λόγο, τεχνικές μίξης φωνής και μουσικής, καθώς σε λογισμικά επεξεργασίας και ηχογράφησης ήχου.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ
Εισηγητές : Άννα Στρούλια, Ηλίας Τσόλης, Δήμητρα Κουστερίδου, Καλλιόπη Τακάκη, Γιώργος Σαμαντάς, Ντάνα Παπαχρήστου.
Στο εργαστήριο αυτό οι μαθητές και οι μαθήτριες εξοικειώθηκαν με τη δημιουργία και το σχεδιασμό ενός ιστότοπου blog. Χρησιμοποιήθηκαν ειδικοί ιστότοποι που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες, ώστε οι έφηβοι να μπορούν να πειραματιστούν αργότερα στο σχεδιασμό, χωρίς την υποχρέωση να πληρώσουν αντίτιμο. Συζητήθηκαν ζητήματα αισθητικής του σχεδιασμού, προώθησης του έργου, και δημιουργίας περιεχομένου, επιμελητικές πρακτικές και πρακτικές προώθησης του καλλιτεχνικού έργου και του καλλιτέχνη στο ψηφιακό περιβάλλον.